Den hemlige kocken
  • Hem
  • Château Vadå Måltidens magi I pulvermosets land
  • Château Vadå Måltidens magi Saltad nota Smakernas återkomst Döden i grytan Äkta vara Den hemlige kocken
  • Presentation Utmärkelser
  • Pressbilder
  • Kontakt

Den hemlige kocken

  • Hem/
  • Föredrag/
    • Château Vadå
    • Måltidens magi
    • I pulvermosets land
  • Böcker/
    • Château Vadå
    • Måltidens magi
    • Saltad nota
    • Smakernas återkomst
    • Döden i grytan
    • Äkta vara
    • Den hemlige kocken
  • Om mig/
    • Presentation
    • Utmärkelser
  • Pressbilder/
  • Kontakt/
sya09fc2.jpg

Den hemlige kocken

Hem

Den hemlige kocken

  • Hem/
  • Föredrag/
    • Château Vadå
    • Måltidens magi
    • I pulvermosets land
  • Böcker/
    • Château Vadå
    • Måltidens magi
    • Saltad nota
    • Smakernas återkomst
    • Döden i grytan
    • Äkta vara
    • Den hemlige kocken
  • Om mig/
    • Presentation
    • Utmärkelser
  • Pressbilder/
  • Kontakt/

Mats-Eric Nilsson är nyhetsjournalisten som hösten 2007 slog igenom som fackboksförfattare med Den hemlige kocken. Hans bästsäljande böcker har placerat de många livsmedelstillsatserna i centrum för matdebatten och påverkat såväl konsumenter som producenter. Sedan 2008 är han en flitigt anlitad föreläsare i Sverige, Norge och Finland.

Hösten 2018 kom Mats-Eric med sin sjunde bok: Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin. Intresset kring detta blev snabbt så stort att han skapade bloggsidan chateauvadå.se och i augusti 2020 kommer med den fristående uppföljaren Nyfiken på naturvin.

Nyfiken på naturvin säljomslag.jpg

Publicerade artiklar

 

November 03, 2013

Matindustrin som kvinnans befriare?

November 03, 2013/ Mats-Eric Nilsson

Livsmedelsindustrin brukar säga att halvfabrikatens framväxt spelade en viktig roll för kvinnans frigörelse. Men var det verkligen så det gick till?

Read More
November 03, 2013/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
October 20, 2013

Laga mat – vad är det?

October 20, 2013/ Mats-Eric Nilsson

Vi talar gärna om vikten av att laga mat från grunden. Men vad betyder egentligen det? Enligt Mats-Eric Nilsson är begreppet alltmer diffust.  

 

Read More
October 20, 2013/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
October 06, 2013

Antibiotika i kexchoklad

October 06, 2013/ Mats-Eric Nilsson

Det är svårt att skriva kort. Risken är att något väsentligt faller bort. Exempelvis hur antibiotikan kunde hamna i kexchokladen.

Read More
October 06, 2013/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
September 22, 2013

Med överfull frys

September 22, 2013/ Mats-Eric Nilsson

Vad gör man nu i skördetid när frysen fortfarande är full av det man köpte och odlade i fjol? Mats-Eric Nilsson försöker göra upp med hamstringsivern.

Read More
September 22, 2013/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
September 08, 2013

Franskt krogfusk

September 08, 2013/ Mats-Eric Nilsson

Det är inte bara i Sverige som krogfusket diskuteras, rapporterade Mats-Eric Nilsson i sin förra krönika. Här fortsätter han att berätta om hur illa det står till med köksarbetet i restaurangens historiska hemland.

Read More
September 08, 2013/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
September 01, 2013

Måste en restaurang laga mat?

September 01, 2013/ Mats-Eric Nilsson

När du går på krogen utgår du kanske från att maten har tillagats på plats. Men hur kan du vara så säker på det? I restaurangens hemland har myten om ”hemlagat” just punkterats.

Read More
September 01, 2013/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
June 16, 2013

Prins Charles på barrikaderna

June 16, 2013/ Mats-Eric Nilsson

Sedan bröllopsyran lagt sig väljer Mats-Eric Nilsson att lyfta fram en av de mer välkända kungligheter som aldrig dök upp i Slottskyrkan förra lördagen. 

 

Read More
June 16, 2013/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
June 09, 2013

Lasagne på sjuka hästar

June 09, 2013/ Mats-Eric Nilsson

Man kan tycka att det för länge sedan borde vara sluttjatat om hästköttskandalen. Men Mats-Eric Nilsson är av motsatt uppfattning. 

Read More
June 09, 2013/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
June 02, 2013

Statoils dolda tillsatser

June 02, 2013/ Mats-Eric Nilsson

Livsmedelsproducenterna har länge känt sig pressade att börja rensa bland sina många tillsatser. Och numera har denna kvalitetstrend till och med nått bensinstationerna.

Read More
June 02, 2013/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
May 05, 2013

Buljong som den ska smaka

May 05, 2013/ Mats-Eric Nilsson

Mataffärernas utbud av buljonger och fonder har hittills varit synonymt med aromämnen och andra tillsatser. Men nu har det faktiskt dykt upp en färsk kycklingbuljong helt utan E-nummer.

Read More
May 05, 2013/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
April 21, 2013

Bara industrin får använda »fäbod«

April 21, 2013/ Mats-Eric Nilsson

Oxfilé kan vara fläsk och lasagne göras på häst. Och nu visar det sig att fäbodskinkan kommer från Tyskland.

Read More
April 21, 2013/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
April 05, 2013

TV marknadsför skräpmat

April 05, 2013/ Mats-Eric Nilsson

Chips, läsk och halvfabrikat i reklamspotarna. Och ständigt samma skräpmat i polisserierna. Hur påverkas vi av maten vi ser på teve? undrar Mats-Eric Nilsson

Read More
April 05, 2013/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
March 24, 2013

Fusk med bär »i säsong«

March 24, 2013/ Mats-Eric Nilsson

Varje kock med självaktning talar om vikten av råvarorna följer årstiderna. Ett tänkande som sedan något år även nått ut till vanliga mataffärer. Men hur är det då med jordgubbarna i början av mars?

Read More
March 24, 2013/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
March 17, 2013

Hört talas om stordriftsnackdelar?

March 17, 2013/ Mats-Eric Nilsson

Att den storskaligt producerade maten inte alltid smakar så bra, är knappast någon nyhet. Så tänk om det då inte ens är särskilt smart rent ekonomiskt med jättelika centralkök.

Read More
March 17, 2013/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
March 17, 2013

Fördelen med hästköttskandalen

March 17, 2013/ Mats-Eric Nilsson

Inget ont som inte har något gott med sig. Utan den pågående hästköttskandalen skulle vi veta betydligt mindre om hur dagens livsmedelsbransch fungerar, summerar Mats-Eric Nilsson de senaste veckornas nyhetsflöde.

Read More
March 17, 2013/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
March 10, 2013

Ikeas tokbilliga köttbullar

March 10, 2013/ Mats-Eric Nilsson

Hur kommer det sig egentligen att vi blir så förvånade över att sanslöst billiga matvaror består av extremt prispressade råvaror? Om Ikeas köttbullar hade bestått av Kravmärkt nötkött hade detta varit en större sensation än veckans hästavslöjande.

Read More
March 10, 2013/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
March 03, 2013

Då visste man varifrån köttet kom

March 03, 2013/ Mats-Eric Nilsson

Idag måste man använda avancerad DNA-teknik för att ta reda på vilket kött som ligger i förpackningen. Så hur gjorde man egentligen förr för att hålla isär djurslagen?

Read More
March 03, 2013/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
February 24, 2013

Matindustrins egen logik

February 24, 2013/ Mats-Eric Nilsson

Den senaste köttskandalen visar att det lyckligtvis inte är tillåtet att påstå att häst är nöt. Men det finns åtskilliga andra fullt tillåtna sätt att lura konsumenten på.

Read More
February 24, 2013/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
February 24, 2013

Problemet med hästköttet

February 24, 2013/ Mats-Eric Nilsson

Efter den fejkade oxfilén kom skandalen med hästlasagnen. Mats-Eric Nilsson är förstås lika kritisk som andra konsumenter, men vill samtidigt slå ett slag för det ökända köttdjuret.

Read More
February 24, 2013/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
February 10, 2013

Appar mot matsvinn

February 10, 2013/ Mats-Eric Nilsson

Matsvinnet kan bekämpas på många olika sätt. En ny mobilapp hjälper butikerna att bli av med sina varor innan de hinner blir dåliga och måste kastas.

Read More
February 10, 2013/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
  • Previous
  • Next
  • Hem/
  • Föredrag/
    • Château Vadå
    • Måltidens magi
    • I pulvermosets land
  • Böcker/
    • Château Vadå
    • Måltidens magi
    • Saltad nota
    • Smakernas återkomst
    • Döden i grytan
    • Äkta vara
    • Den hemlige kocken
  • Om mig/
    • Presentation
    • Utmärkelser
  • Pressbilder/
  • Kontakt/

Den hemlige kocken

Mats-Eric Nilsson är nyhetsjournalisten som efter 30 år i dagspressen slog igenom som fackboksförfattare. Hans böcker Den hemlige kocken och Äkta vara, som båda handlar om fusket i matbranschen, har sammanlagt sålts i mer än 360 000 exemplar. Böckerna har placerat de många livsmedelstillsatserna i centrum för matdebatten och påverkat såväl konsumenter som producenter.
 

Senaste tweets

  • RT @AnnFernholm: Visste du att den mörade fläskytterfilén möras med hjälp av tillsatser? Kolla in veckans avsnitt av SVT:s Plus som… https://t.co/fml3YCNzgZ
    Mar 28, 2018, 9:50 AM
  • RT @komarb: Vi har länge varit upptagna med vad vi äter, men inte brytt oss om hur. KA har träffat @MatsEric som lyfter vikten… https://t.co/PbgE5FHtvN
    Nov 24, 2017, 11:09 AM
  • RT @svenskakyrkan: "Måltiden skapar samhörighet och kan till och med ena fiender." @MatsEric pratar om måltidens magi på #semänniskan.… https://t.co/e7Cq0KvxG0
    Oct 23, 2017, 4:12 PM
  • RT @KonigLouise: Måltiden förenar #fred o hummus.50% rabatt f judar o araber som delar måltid. av @MatsEric Love it! https://t.co/XJMeshFf45
    Jul 13, 2017, 2:35 PM