Den hemlige kocken
  • Hem
  • Château Vadå Måltidens magi I pulvermosets land
  • Château Vadå Måltidens magi Saltad nota Smakernas återkomst Döden i grytan Äkta vara Den hemlige kocken
  • Presentation Utmärkelser
  • Pressbilder
  • Kontakt

Den hemlige kocken

  • Hem/
  • Föredrag/
    • Château Vadå
    • Måltidens magi
    • I pulvermosets land
  • Böcker/
    • Château Vadå
    • Måltidens magi
    • Saltad nota
    • Smakernas återkomst
    • Döden i grytan
    • Äkta vara
    • Den hemlige kocken
  • Om mig/
    • Presentation
    • Utmärkelser
  • Pressbilder/
  • Kontakt/
sya09fc2.jpg

Den hemlige kocken

Hem

Den hemlige kocken

  • Hem/
  • Föredrag/
    • Château Vadå
    • Måltidens magi
    • I pulvermosets land
  • Böcker/
    • Château Vadå
    • Måltidens magi
    • Saltad nota
    • Smakernas återkomst
    • Döden i grytan
    • Äkta vara
    • Den hemlige kocken
  • Om mig/
    • Presentation
    • Utmärkelser
  • Pressbilder/
  • Kontakt/

Mats-Eric Nilsson är nyhetsjournalisten som hösten 2007 slog igenom som fackboksförfattare med Den hemlige kocken. Hans bästsäljande böcker har placerat de många livsmedelstillsatserna i centrum för matdebatten och påverkat såväl konsumenter som producenter. Sedan 2008 är han en flitigt anlitad föreläsare i Sverige, Norge och Finland.

Hösten 2018 kom Mats-Eric med sin sjunde bok: Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin. Intresset kring detta blev snabbt så stort att han skapade bloggsidan chateauvadå.se och i augusti 2020 kommer med den fristående uppföljaren Nyfiken på naturvin.

Nyfiken på naturvin säljomslag.jpg

Publicerade artiklar

 

February 03, 2013

Att skämmas över kastad mat

February 03, 2013/ Mats-Eric Nilsson

Det slängs alldeles för mycket mat. Ändå erkänner vi inte gärna att vi själva hör till slösarna. Men här kommer Mats-Eric Nilsson kommer ut ur garderoben.

Read More
February 03, 2013/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
January 27, 2013

Felaktiga innehållsförteckningar

January 27, 2013/ Mats-Eric Nilsson

Vi är allt fler som håller koll på innehållsförteckningarna för att veta vad vi stoppar i oss. Men kan vi verkligen lita på dem?

Read More
January 27, 2013/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
December 16, 2012

Glögg spetsad med E-nummer

December 16, 2012/ Mats-Eric Nilsson

Köpeglöggens beståndsdelar är ofta lika hemliga som innehållet i tomtesäcken. Med risk för att upplevas som partypajare sniffar Mats-Eric Nilsson efter de E-nummer som kan tänkas dölja sig i den rykande kastrullen.

Read More
December 16, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
December 02, 2012

Tröttsamt amerikanskt matmode

December 02, 2012/ Mats-Eric Nilsson

Matindustrin behöver ett ständigt flöde av nyheter. Och modehetsen når idag ända in i köket. Mats-Eric Nilsson befarar en ny våg av amerikansk skräpmat.

Read More
December 02, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
November 18, 2012

Matfuskets Kina

November 18, 2012/ Mats-Eric Nilsson

Den strida strömmen av ständigt nya avslöjanden om kinesiskt matfusk och extrem giftanvändning blir vanligtvis pliktskyldiga notiser på utrikessidorna. Ändå hamnar det som odlas och föds upp i detta expansiva lågprisland allt oftare på din tallrik.

Read More
November 18, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
November 09, 2012

Aromämnena fortsatt hemliga

November 09, 2012/ Mats-Eric Nilsson

Jämfört med de omdebatterade tillsatserna med E-nummer har aromämnena hittills fört en ganska anonym tillvaro. Ändå spelar de en avgörande roll i många moderna livsmedel – och i dagarna har EU godkänt drygt 2100 substanser. 

Read More
November 09, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
November 04, 2012

Lätt att gilla viltkött

November 04, 2012/ Mats-Eric Nilsson

När det har börjat smälla i skogarna blir många av oss sugna på vilt. Älg, rådjur, hjort, vildsvin och fågel! Men hur får en vanlig stadsbo utan jägarexamen tag i sådana delikatesser?

Read More
November 04, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
October 28, 2012

Nyttigt måste smaka gott!

October 28, 2012/ Mats-Eric Nilsson

En begynnande renässans för mjölksyrade grönsaker får Mats-Eric Nilsson att minnas den förra gröna vågen. Då rynkade han på näsan, idag gör han sin egen surkål. 

Read More
October 28, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
October 21, 2012

Dags för fredagsmys 2.0

October 21, 2012/ Mats-Eric Nilsson

Gärna tacos ikväll! Men i så fall på riktigt. Mats-Eric Nilsson prisar en ny bok som lär ut texmex från grunden. 

Read More
October 21, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
October 14, 2012

En ny sorts mataffär

October 14, 2012/ Mats-Eric Nilsson

Trött på att försöka lösa det eviga middagsproblemet? Undrar varför du så sällan får några idéer i matbutiken? Lösningen kan finnas i Tyskland.  

Read More
October 14, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
October 07, 2012

Det stora löjromsslöseriet

October 07, 2012/ Mats-Eric Nilsson

Det är inte bara uttjänta värphöns som eldas upp. Samma sak händer med siklöja sedan man klämt ur den exklusiva rommen. Något att fundera över nu när årets löjromsfiske just har inletts.

Read More
October 07, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
September 30, 2012

Poänglös kocktävling i TV4

September 30, 2012/ Mats-Eric Nilsson

Vem är Sveriges bästa kock? Kan det vara den som på kortast tid lyckas omvandla ett antal ägg till marängskum? Mats-Eric Nilsson betvivlar det. 

Read More
September 30, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
September 09, 2012

Sluta elda med höns!

September 09, 2012/ Mats-Eric Nilsson

Det talas med rätta om dagens matslöseri. Om hur mycket som slängs och hur få rester som kommer till nytta. Mer sällan diskuteras de tvåbenta köttdjur som destrueras istället för att hamna på butikshyllorna.

Read More
September 09, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
August 31, 2012

Friskhetstecken på sjukhus

August 31, 2012/ Mats-Eric Nilsson

Mitt under de svarta plastlådornas dystra epok kan huvudstadens sjukhusmat behöva något slags upprättelse. Utvilad efter sommaruppehållet har Mats-Eric Nilsson hittat en anledning att se positivt på tillvaron. 

Read More
August 31, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
June 17, 2012

Släpp in sillen i gatuköken!

June 17, 2012/ Mats-Eric Nilsson

Så här en vecka före midsommar behöver man väl egentligen inte slå ett slag för sillen. Men kanske ändå. Varför glömmer vi bort denna fantastiska råvara under resten av året? 

Read More
June 17, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
June 10, 2012

Landet utan turistfällor?

June 10, 2012/ Mats-Eric Nilsson

Att vara matintresserad turist kan ha sina sidor. Den som slappnar av det minsta riskerar att gå rakt in i någon av de otaliga fällor som noggrant gillrats inför sommarens anstormning. Så det gäller att se upp! 

Read More
June 10, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
June 03, 2012

Att odla sin mat på små ytor

June 03, 2012/ Mats-Eric Nilsson

Det är inte bara villaägaren som har möjligheten att odla sina egna matråvaror. I köksfönstret, på balkongen och i den lilla kolonilotten kan du komma betydligt längre än de flesta tror. 

Read More
June 03, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
June 03, 2012

Kimchi som hälsokost

June 03, 2012/ Mats-Eric Nilsson

Bulgogi och bibimbap har gett det koreanska köket världsrykte. Men utan kimchi stannar Korea. Mats-Eric Nilsson har nyligen ha besökt detta heta matland. 

Read More
June 03, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
May 27, 2012

Soptunnan kockens bästis

May 27, 2012/ Mats-Eric Nilsson

I debatten om det omfattande matslöseriet har vi vanliga konsumenter med rätta fått mycket stryk. Kanske kan det nu dags att granska hur väl proffsen i krogköken tar hand om naturens gåvor. 

Read More
May 27, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
May 11, 2012

Vad köttätaren gärna vill slippa

May 11, 2012/ Mats-Eric Nilsson

Kanske finns det bara två etiskt hållbara alternativ. Antingen blir man vegetarian och skippar köttet. Eller så fortsätter man att äta sitt kött, men utan att blunda för att det faktiskt är djur som ligger på tallriken.

Read More
May 11, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
  • Previous
  • Next
  • Hem/
  • Föredrag/
    • Château Vadå
    • Måltidens magi
    • I pulvermosets land
  • Böcker/
    • Château Vadå
    • Måltidens magi
    • Saltad nota
    • Smakernas återkomst
    • Döden i grytan
    • Äkta vara
    • Den hemlige kocken
  • Om mig/
    • Presentation
    • Utmärkelser
  • Pressbilder/
  • Kontakt/

Den hemlige kocken

Mats-Eric Nilsson är nyhetsjournalisten som efter 30 år i dagspressen slog igenom som fackboksförfattare. Hans böcker Den hemlige kocken och Äkta vara, som båda handlar om fusket i matbranschen, har sammanlagt sålts i mer än 360 000 exemplar. Böckerna har placerat de många livsmedelstillsatserna i centrum för matdebatten och påverkat såväl konsumenter som producenter.
 

Senaste tweets

  • RT @AnnFernholm: Visste du att den mörade fläskytterfilén möras med hjälp av tillsatser? Kolla in veckans avsnitt av SVT:s Plus som… https://t.co/fml3YCNzgZ
    Mar 28, 2018, 9:50 AM
  • RT @komarb: Vi har länge varit upptagna med vad vi äter, men inte brytt oss om hur. KA har träffat @MatsEric som lyfter vikten… https://t.co/PbgE5FHtvN
    Nov 24, 2017, 11:09 AM
  • RT @svenskakyrkan: "Måltiden skapar samhörighet och kan till och med ena fiender." @MatsEric pratar om måltidens magi på #semänniskan.… https://t.co/e7Cq0KvxG0
    Oct 23, 2017, 4:12 PM
  • RT @KonigLouise: Måltiden förenar #fred o hummus.50% rabatt f judar o araber som delar måltid. av @MatsEric Love it! https://t.co/XJMeshFf45
    Jul 13, 2017, 2:35 PM