Appar mot matsvinn


Matsvinnet kan bekämpas på många olika sätt. En ny mobilapp hjälper butikerna att bli av med sina varor innan de hinner blir dåliga och måste kastas.

Redaktörer blir vanligtvis förtjusta när vi krönikörer blottar oss på det ena eller det andra sättet. Vinskribenten som erkänner att hon i lönndom brukar kolka cola eller matkolumnisten som mellan besöken på Noma och Fäviken njuter av att trycka i sig gorbypizza bakom nedfällda persienner. Sånt anses vara bra läsning och kunna ge många klick på sajten.
Mina dolda böjelser – eller guilty pleasures som man numera säger – är dock knappast av sådan magnitud att de är värda att bli omskrivna. Vanligtvis blir jag ärligt svarslös när någon intervjuare försöker få ur mig någon pikant last. Att jag sedan barndomen gärna brer Ejderns smörgåskaviar på morgonmackan är förmodligen inte mycket att komma dragandes med till det offentliga bålet. 
Att slänga mat är dock fullständigt förkastligt. Den där ruttna och mögliga äggplantan som jag förra veckan fiskade upp ur djupet av kylskåpet och hängde ut till allmän beskådan borde därför ha gett åtskilliga självutlämningspoäng. Har karln verkligen så dålig koll! måste ha varit en ganska vanlig läsarreaktion.
Ändå är vi i min familj i ganska gott – eller dåligt – sällskap. Matsvinnet är ett gigantiskt globalt problem, som de flesta på den ena eller andra sättet är delaktiga i.  
Om man exempelvis bara skulle kunna ta till vara den mat som idag slösas bort av amerikanska hushåll, restauranger och livsmedelsbutiker skulle detta räcka för att mätta världens alla undernärda människor två gånger om.
Och eftersom svinnet uppstår i alla led och i samtliga jordens länder är lösningen naturligtvis inte en enda. Frågan har på senare tid fått allt högre prioritet, senast i en uppmärksammad FN-rapport, och vi kommer framöver att få se allt fler initiativ mot den ohållbara misshushållningen.
En kreativ svensk idé är den nystartade mobilappen FeedApp där livsmedelsbutikerna kan göra reklam för sina utgående varor och därmed få dem sålda innan de blivit så gamla att de måste slängas. Den handlare som exempelvis har ett parti bröd som håller på att gå ut tar en bild med telefonen och anger det nedsatta priset. Och konsumenterna kan med hjälp av appen se vilka erbjudanden som finns i närheten. En möjlighet till privata klipp som samtidigt räddar fullt ätbara livsmedel från att förvandlas till avfall.
Den som förresten känner sig helt blank när han gläntar på kylskåpsdörren och möts av ett dystert stirrande halvt vitkålshuvud kan numera skaffa applikationen For resten med mängder av enkla tips på vad man kan åstadkomma med överblivna matrester och råvaror.
Men tyvärr finns den ännu bara på danska.