Fusk med bär »i säsong«

Varje kock med självaktning talar om vikten av råvarorna följer årstiderna. Ett tänkande som sedan något år även nått ut till vanliga mataffärer. Men hur är det då med jordgubbarna i början av mars?

Efter flera mindre upplyftande krönikor om den eländiga hästköttsskandalen hoppas jag att det – åtminstone inledningsvis – kan vara okej med något mer lättviktigt. Kanske om de lustiga ord som möter oss när livsmedelsaffären liksom glömmer bort sig och talar sitt eget branschlingo med konsumenten.
Jag tänker på de egendomliga butiksskyltar som med stora bokstäver gör reklam för sådant som ”Dubbla stycksaker” eller ”Broccoli i film”. 
Det förra är vanligtvis täcknamnet för Japp och Dajm, medan det senare helt enkelt betyder att grönsaken i fråga säljs i inplastat skick. 
Även en paprika kan för övrigt vara ”filmad”, såg jag på ett kvitto, medan salamin på förpackningen däremot uppges vara ”mantlad” (med ramslök), som om det snarare handlade om ammunition än om en vanlig, fredlig korv.
Yrkestugg av det här slaget gör sig bäst i slutna kretsar och det hör ju egentligen till undantagen att det läcker ut. Som kund behöver man därför inte bry sig om att man jagar fram mellan butikens ”gondoler”. Inte heller att det är affärens ”gatupratare” man håller på att snubbla över ute på trottoaren.
På just ett sådant reklamställ hade min närmaste kvartersbutik i slutet av oktober förresten ett ganska intressant budskap. ”Krydda med höstens smaker” löd uppmaningen ovanför tre stora fläskkotletter som såldes till något slags extrapris. Så hur hängde detta åretruntkött ihop med rådande årstid? Genom sex ynka lingon och lite kruspersilja som placerats uppe i vänstra hörnet, vilket väl dock knappast kunde inspirera till någon mer genomarbetad höstmåltid.
Men eftersom alla numera – från stjärnkockar till klimatforskare – talar om vikten av att följa råvarornas säsonger gäller det förstås för butikskedjorna att försöka hänga på. Risken är bara att det inte blir så mycket mer än ytterligare en slogan.
I början av den här månaden fick jag ett mejl från SvD-läsaren Eva Svensson som förundrats över en annons för spanska jordgubbar i veckobladet från Ica Maxi i Norrköping. Texten löd: ”Välj frukt och grönt i säsong”. 
Särskilt gåtfullt blir det för den som känner till hur man i Spanien går till väga för att kunna frambringa så tidiga jordgubbar som möjligt. Enligt denna bisarra teknologi placeras klonade bärplantor redan under sommaren i gigantiska kylskåp för att ge dem illusionen av att det är vinter.
I oktober sätts de sedan ut i växthus där de odlas i steriliserad sandjord och förses med vatten, gödning och bekämpningsmedel med hjälp av omfattande rörledningssystem. 
På så vis blir de första bären någorlunda mogna och säljbara i slutet av januari. Och när säsongen sedan är över i början av juni förstörs de hundratusentals plantorna, som normalt är fleråriga.
”Passa på och frossa när priserna är bra” skriver Ica om sin ”Säsongsvara!”. 
Till vilket pris som helst? undrar jag. 


Tillägg
Om vi ska skippa jordgubbarna ytterligare några månader, vad är då i säsong just nu innan de nyskördade primörerna gör sin efterlängtade entré? 
Även så här på sluttampen av det gamla året finns det faktiskt ett och annat att välja bland. Frukter och grönsaker som lagrats väl sedan i höstas, liksom de fiskar och skaldjur som är bäst när de dras upp ur friska, kalla vatten. 
• Äpplen, lök, jordärtskockor, palsternackor, rödkål, kålrötter, morötter, rödbetor.
• Lake, gös, abborre, strömming, räkor, blåmusslor och ostron.
Och dessutom finns ju fortfarande clementiner och apelsiner, som ännu är i säsong i Medelhavsområdet.