Fotografen Lena Granefelt följde under ett år Mats-Eric och hustrun Anna Karin hemma i köket. Resultatet blev den annorlunda kokboken Smakernas återkomst. 

Här är det själva råvarorna som står i centrum. Förutom inspiration till sköna måltider får läsaren rader av nya kunskaper om grönsaker, frukter, bär, kött och fisk. Hur man gjorde förr – och vad vi kan göra idag!  

Glöm vinterns bleka tomater, smaklösa gurka, långväga jordgubbar och slokande sparris, laga istället mat utifrån den rådande årstiden, är bokens enkla budskap.  

Tanken är helt enkelt att utgå från det som är bäst just nu. Och varje säsong har faktiskt sina dolda delikatesser, som kan ge en välbehövlig variation i matlagningen. 

Smakernas återkomst innehåller även flera nya avslöjanden om våra moderna livsmedel. Om hur det gick till när frukter och grönsaker tappade sin smak. Eller hur konsumenten vilseleds när det gäller råvarornas kvalitet.