»Hemlagat«, »färskt« och »naturligt. Det är lätt att bli lurad av matproducenternas luftiga löften om sina produkter. De som är rika på E-nummer men desto fattigare på riktiga råvaror.
För den som driver ett gatukök är det idag betydligt lättare att få tillstånd att servera pulvermos än mos som gjorts på riktigt. Politiker av alla kulörer talar sig varma för närproducerad mat, men över hela landet blir skolor och äldreboenden av med sina tillagningskök. Sjukhuspatienter erbjuds fabrikslagad mat i plastförpackningar. Och i förskolan har köket i praktiken blivit en barnförbjuden zon. 
Samtidigt kastas varje dag enorma mängder fullgoda livsmedel. Frukter och grönsaker som inte är utseendemässigt perfekta räknas som helt osäljbara i våra stora mataffärer.
Hur hamnade vi egentligen här? Och hur ser alternativen ut?

I sina föredrag visar Mats-Eric Nilsson på de stora skillnaderna mellan reklamens budskap och vad vi konsumenter egentligen får för våra pengar. Han söker förklaringar till dagens bristande matkvalitet och ger handfasta tips till den som vill undvika de värsta fällorna. 
Grundversionen av föredraget riktar sig till allmänheten. Men det kan även skräddarsys för exempelvis: 
storkökspersonal, butiksanställda, restaurangkockar, kockelever, vårdpersonal, miljögrupper, livsmedelsinspektörer, förskolepersonal, gymnasieelever, journalister, mathantverkare, EU-intresserade och politiker.

Mats-Eric Nilsson är en flitigt anlitad föreläsare i Sverige, Norge och Finland. Han har bland annat tilldelats Nationalencyklopedins kunskapspris som en av landets främsta kunskapsspridare. 

Klicka på Kontakt för att få veta hur du bokar Mats-Eric som föreläsare!