Mats-Eric Nilsson är nyhetsjournalisten som efter 30 år i dagspressen slog igenom som fackboksförfattare. Hans böcker Den hemlige kocken och Äkta vara, som båda handlar om fusket i matbranschen, har sammanlagt sålts i mer än 400 000 exemplar. Böckerna har placerat de många livsmedelstillsatserna i centrum för matdebatten och påverkat såväl konsumenter som producenter.

I augusti 2010 gav han ut nästa bok: Döden i grytan, skriven tillsammans med journalistkollegan Henrik Ennart. Här tas matdebatten ett steg vidare: Hur blev vi rädda för riktig mat? Hantering av färskvaror betraktas numera som ett högriskprojekt, medan processade och oaptitliga matprodukter uppfyller samtliga myndighetskrav.

Ett år senare var det dags för Smakernas återkomst – som gjordes tillsammans med fotografen Lena Granefelt och Anna Karin Strand Nilsson (recept) – och bär undertiteln: ”När maten följer årstiderna”. Varför jagar vi tomater och jordgubbar mitt i vintern istället för använda de råvaror som just nu är som bäst? 

2013 kom Saltad nota, som avslöjar det utbredda fusket med halvfabrikat på kaféer och restauranger. När vi går ut och äter blir vi ofta – utan att veta om det serverade många av de tillsatser som vi numera försöker undvika i mataffären. 

Fyra år senare zoomade Mats-Eric ut från tallriken med boken, Måltidens magi, som handlar om hur vi äter. Det var faktiskt måltiden som en gång gjorde oss till människor.  Så hur kommer det sig att vi så ofta slarvar bort denna stund? När vi slänger i oss maten framför datorn, när familjen inte hinner samlas för gemensam middag och när våra äldre tvingas sitta i ensamhet med hemtjänstens matlådor.

I sin allra senaste bok, Château Vadå, skärskådar Mats-Eric vinbranschen. Här finns inte ens finns några innehållsförteckningar att gå efter. Så hur ska man veta vad som egentligen döljer sig i flaskor och boxar? Boken avslöjar hur många dagens viner framställs för att sedan säljas under påhittade namn – och tipsar om de goda alternativen. 


Mats-Eric var under tre år chefredaktör för det uppmärksammade matmagasinet Hunger och är sedan många år en flitigt anlitad föreläsare i Sverige, Norge och Finland. I oktober 2009 tilldelades han Nationalencyklopedins kunskapspris som en av landets främsta kunskapsspridare. För ytterligare priser, se Utmärkelser!

Journalistik

1978 reporter Borlänge Tidning
1979–1988 reporter, redaktionssekreterare Ludvika Tidning
1989–2009 inrikeschef, redaktionschef Svenska Dagbladet
2009–2014 matskribent Svenska Dagbladet, frilans
2013–2016 chefredaktör matmagasinet Hunger
2017 tre reportage för SVT:s Uppdrag granskning (vin, superfrukter, laktosfritt)

Författarskap

2007 Den hemlige kocken (Ordfront)
2008 Äkta vara (Ordfront)
2010 Döden i grytan (Ordfront)
2011 Smakernas återkomst (Ordfront)
2013 Saltad nota
2017 Måltidens magi
2018 Château Vadå

Personligt

Född 1955
Gift med Anna Karin
Barn: Eric, Ivar, Petter och Linnea
Barnbarn: Joni, Karin, Greta och Iben
Hund: Dvärgschnauzern Morris (2002–2017) 
Bosatt på Södermalm i Stockholm

Bildtext: Mats-Eric föreläser på kockarnas världskongress (WACS) i Daejeon, Sydkorea, maj 2012.