Sverige är idag ett av världens mest vindrickande länder. Ändå vet vi så egendomligt lite om vad som döljer sig i glasen. Innehållsförteckningar, som finns på vartenda livsmedel, har vinbranschen till och med lyckats förbjuda. 

Vi blir istället serverade idylliska bilder av det oförfalskade vinet, som får sin karaktär av jorden där druvorna odlats, och i generation efter generation framställts på samma traditionella och naturliga sätt. 

Hur dagens viner egentligen kommer till är för oss konsumenter en väl förborgad hemlighet. Du kan inte ens vara säker på att etikettens pampiga slott – som ska få dig att betala mer för vinet – verkligen finns. 

Château Vadå är en gedigen granskning av en bransch som hittills har sluppit kritiska ögon. Läsaren tas med bakom de förföriska kulisserna och bjuds på rader av uppseendeväckande avslöjanden. Hur dagens viner sminkas upp med tillsatser, hur enkelt man fejkar smaken av ekfat, hur rödvinerna sötas för att sälja bättre och hur fabriksviner lanseras under påhittade italienska namn. 

Château Vadå vänder sig till såväl nybörjaren som konnässören och avslutas med författarens tips på goda alternativ till industrivinet. 

»Vinvärlden är livrädd för att det skulle visa sig att de haft fel i alla år«, säger TV-kocken Niklas Ekstedt i Château Vadå.

Boken finns i handeln från och med mitten av september 2018.

Omslag framsida.jpeg