Med överfull frys

 

Vad gör man nu i skördetid när frysen fortfarande är full av det man köpte och odlade i fjol? Mats-Eric Nilsson försöker göra upp med hamstringsivern.

 

Peter Streijffert är mannen som för några år sedan med stor framgång utmanade Findus i deras paradgren färdigrätter. I bloggen Matduellen visade han att det inte bara kan är ekonomiskt och smakmässigt klokt att laga sin egen mat.  Det kan faktiskt gå nästan lika snabbt som att värma industrirätten.
Tricket är att göra ordentliga laddningar. På så vis kan hemmakocken göra stora tidsvinster och komma ned i förbluffande kort arbetstid per portion.
Det gäller förstås att vara ganska organiserad, och Peters system bygger på att man lagar rejäla satser av användbara basingredienser som kan fungera i många olika rätter. Tomatsåsen kan till exempel hamna i en lasagne, i en gryta eller bli grunden för en soppa.
Men när Peter håller kurser i denna genomtänkta matlagning händer det rätt ofta att han möts av invändningen:
– Jag får inte plats med en massa plastlådor. Min frys är redan full!
Själv tycker han att detta är lite komiskt. Vad har man frysen till om den ständigt är så sprängfylld att det inte går att få in något mer?
Och visst drog även jag på munnen när han berättade om detta typiska i-landsproblem.
Idag önskar jag dock att jag varit något mindre kaxig. När Anna Karin nyligen kom hem med ett billass nyskördade grönsaker och frukter från vår gotländska fritidsgård blev det uppenbart att också vi sitter ordentligt fast i denna överflödssamhällets fälla. Vad skulle vi göra av allt?
Efter en omsorgsfull inventering visade sig vår 250-liters frys innehålla sammanlagt 72 byttor och påsar med kött, fisk, skaldjur, grönsaker, frukt, bär, matbröd, kaffebröd, färdiglagade rätter, riven ost, ströbröd och buljong.
I krigstid skulle vårt lilla hushåll på två personer och en liten hund förmodligen kunna hålla ut ett bra tag. Men så här i fredstid, hur kommer det sig att så mycket blir liggande så länge?
Det där frostiga benet som för länge sedan tappat sin etikett, saffranskakan som bakades till glöggfesten och de hemgjorda rånen som ingick i en bröllopsmeny för två år sedan. Varför har det aldrig blivit läge att plocka fram dem?
Något riktigt bra svar har vi inte kommit på. Däremot en lösning.
De närmaste månaderna ska vi benhårt utgå från alla de matvaror som vi redan är lyckliga ägare till. Att köpa något för att lägga det i frysen är totalförbjudet.
Och när allt det sorgligt bortglömda nu kombineras med höstens sköna färskvaror kan resultatet faktiskt bli hur bra som helst.
Denna första kväll festade vi på kräftsoppa med fänkål och morötter och till dessert blev det kanelstekt rabarber med mandelmassa.
Nästa helg tar vi kylen!

  

Tillägg: Allt det här hade vi i frysen

Buljongben, älgfärs, oxhjärta, lammfärs, lammkotletter, lammbringa, lammben, soppkött av lamm, tupplever, köttfärssås på rådjur och linser, älgrostbiff, korv i kål, lammrulle, chilistark grytbas, lammbuljong, ankfett, en hel gös, kräftor, fiskbuljong, dumplings, sockerärter, brytbönor, bondbönor, spenat, gröna ärter, bambuskott, dill, rödkål, rabarber, svarta vinbär, lingon, björnbär, inlagda plommon, äppelmos, plommonsylt, plommonmos, surdegsbröd, fruktbröd, rivet rågbröd, saffranskaka, rullrån, banankaka, mandelmjöl, mandelmassa, riven ost och hundmat.