Förr hände det att kyparen liksom räknade fel. Lustigt nog alltid till gästens nackdel. I branschen talade man om att salta notan.

Idag är krogfusket satt i system, men utan att någon har mixtrat med slutsumman. Det är istället maten det handlar om. Om alla de halvfabrikat som numera serveras på allt från enkla kaféer, snabbmatsställen och lunchkrogar till betydligt finare restauranger. Samtidigt som gästen ska tro att maten är lagad från grunden.

I affären har du åtminstone det finstilta på förpackningen att gå efter, men hur ska du få veta vad det är som ligger på krogtallriken?

Saltad nota bjuder på rader av avslöjanden och berättar samtidigt restaurangens fascinerande historia. I bokens menyguide finns dessutom en unik sammanställning av 29 kedjors innehållsförteckningar, som normalt hålls hemliga för gästen. Här får du veta vad SJ:s lyxiga räksmörgåsar, Sandys baguetter och O’Learys burgare egentligen består av.

Och med hjälp av ingrediensguidens 100 uppslagsord kan du dessutom se alla tillsatser som brukar ingå i exempelvis kvarterskrogarnas bearnaisesås, fisksoppa, kycklingfilé, tiramisù eller hallonsorbet.