Vi översköljs av kostråd från medier, myndigheter och självutnämnda experter. Om vilka näringsämnen vi bör sätta i oss kopiösa mängder av – eller plötsligt börja sky som pesten. Råden är ofta helt motsatta, men de har alla en sak gemensamt. De handlar alltid om vad man bör äta, aldrig hur. 

Så tänk om detta är minst lika viktigt för vårt välbefinnande?

Det var ju matlagningen och samhörigheten runt lägerelden som en gång gjorde oss till människor. Idag trycker vi istället i oss enhandsanpassade industriprodukter på språng mellan jobbet och gymmet, avverkar lunchen framför datorn eller mikrar centralkökets färdigrätt i pensionärslägenhetens ensamhet.

Hur påverkas vi av detta asociala ätande? Och vem tjänar grova pengar på att vi alltför sällan har tid för riktiga måltider? 

Boken berättar måltidens fascinerande historia, visar vilken viktig roll den fortfarande har i många kulturer – och tipsar om hur vi ganska enkelt kan hitta tillbaka till den välgörande gemenskapen runt grytorna.