Den hemlige kocken
  • Hem
  • Château Vadå Måltidens magi I pulvermosets land
  • Château Vadå Måltidens magi Saltad nota Smakernas återkomst Döden i grytan Äkta vara Den hemlige kocken
  • Presentation Utmärkelser
  • Pressbilder
  • Kontakt

Den hemlige kocken

  • Hem/
  • Föredrag/
    • Château Vadå
    • Måltidens magi
    • I pulvermosets land
  • Böcker/
    • Château Vadå
    • Måltidens magi
    • Saltad nota
    • Smakernas återkomst
    • Döden i grytan
    • Äkta vara
    • Den hemlige kocken
  • Om mig/
    • Presentation
    • Utmärkelser
  • Pressbilder/
  • Kontakt/
sya09fc2.jpg

Den hemlige kocken

Hem

Den hemlige kocken

  • Hem/
  • Föredrag/
    • Château Vadå
    • Måltidens magi
    • I pulvermosets land
  • Böcker/
    • Château Vadå
    • Måltidens magi
    • Saltad nota
    • Smakernas återkomst
    • Döden i grytan
    • Äkta vara
    • Den hemlige kocken
  • Om mig/
    • Presentation
    • Utmärkelser
  • Pressbilder/
  • Kontakt/

Mats-Eric Nilsson är nyhetsjournalisten som hösten 2007 slog igenom som fackboksförfattare med Den hemlige kocken. Hans bästsäljande böcker har placerat de många livsmedelstillsatserna i centrum för matdebatten och påverkat såväl konsumenter som producenter. Sedan 2008 är han en flitigt anlitad föreläsare i Sverige, Norge och Finland.

Hösten 2018 kom Mats-Eric med sin sjunde bok: Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin. Intresset kring detta blev snabbt så stort att han skapade bloggsidan chateauvadå.se och i augusti 2020 kommer med den fristående uppföljaren Nyfiken på naturvin.

Nyfiken på naturvin säljomslag.jpg

Publicerade artiklar

 

May 06, 2012

En efterlängtad razzia mot fusket

May 06, 2012/ Mats-Eric Nilsson

Hur kan det vara tillåtet att sälja matvaror som inte innehåller ett dugg av den ingrediens som borde ingå? Den frågan har Mats-Eric Nilsson länge ställt sig – och nyligen fick han starkt stöd från högst oväntat håll.

Read More
May 06, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
April 29, 2012

Dags att börja äta killing

April 29, 2012/ Mats-Eric Nilsson

Framtidens köttätare får nog räkna med att kraftigt vidga sina vyer. Vad är det för fel på kanin, get och häst! Och när åt du senast muskelmage?

Read More
April 29, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
April 20, 2012

Våga skippa barnmenyn

April 20, 2012/ Mats-Eric Nilsson

Många restauranger har särskilda barnmenyer, som brukar domineras av korv och glass, eftersom detta anses vara det enda barnen kan förmås att gilla. Men måste det verkligen vara så?

Read More
April 20, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
April 13, 2012

Släpp in barnen i dagisköken!

April 13, 2012/ Mats-Eric Nilsson

När dagismaten är som sämst bygger den på trista halvfabrikat som serveras till passiva barn som aldrig får sätta sin fot i köket. Men så behöver det förstås inte vara. Mats-Eric Nilsson anar en uppfriskande motrörelse.

Read More
April 13, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
April 01, 2012

Att vänta på något gott

April 01, 2012/ Mats-Eric Nilsson

Hur kommer det sig att vi i så gärna vill upphäva matens naturliga säsonger? Mats-Eric Nilsson tycker sig ha hittat en ledtråd i en studie från 1960-talet.
 

Read More
April 01, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
March 23, 2012

Sugen på något peruanskt?

March 23, 2012/ Mats-Eric Nilsson

Kinesiskt, sushi, thai och indiskt. På några årtionden har den svenska matvärlden blivit så mycket större. Men det är trots allt bara ett litet antal utländska kök som lyckas slå igenom.

Read More
March 23, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
March 16, 2012

Två sanna Norgehistorier

March 16, 2012/ Mats-Eric Nilsson

Även i Norge diskuterar man numera matfusket. I centrum för debatten står landets moderna nationalrätt, skriver Mats-Eric Nilsson, som samtidigt tipsar om en norsk delikatess som just nu är i säsong.  

Read More
March 16, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
March 11, 2012

Den konstgjorda burgaren

March 11, 2012/ Mats-Eric Nilsson

Återigen är det män och kvinnor i vita rockar som ska lösa våra matproblem. Mats-Eric Nilsson förhåller sig försiktigt skeptisk och funderar över andra vägar ur det extrema beroendet av djurfabrikernas kött.

Read More
March 11, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
March 04, 2012

Mot ljusare tider?

March 04, 2012/ Mats-Eric Nilsson

Trots att SvD-vinjetten Matkultur i sig är helt neutral, handlar krönikorna nog lite väl ofta om det negativa, medger Mats-Eric Nilsson. Så här kommer två motbilder till E-nummereländet – från Västerås och Stockholms city.

Read More
March 04, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
February 26, 2012

Tanklöst ätande

February 26, 2012/ Mats-Eric Nilsson

Matupplevelsen är så mycket mer än vad som råkar ligga på tallriken. Sämst blir den när vi helt fokuserar på något annat. När vi bara tuggar på utan att känna efter vad det smakar. På ett viktigt lunchmöte eller med en hämtpizza framför datorn. 

Read More
February 26, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
February 19, 2012

Nyckelhålsmärkt fuskskinka

February 19, 2012/ Mats-Eric Nilsson

Livsmedelsverket oroar sig för att intresset för nyckelhålsmärkta livsmedel har dalat. Mats-Eric Nilsson tar därför en sväng i sin Ica-butik och tittar närmare på några sådana produkter. 

Read More
February 19, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
February 05, 2012

Kan man gå tillbaka till fabrikslimpan?

February 05, 2012/ Mats-Eric Nilsson

För den som bor i Stockholms innerstad verkar det snart finnas ett surdegsbageri i varje kvarter. Brödälskarna jublar förstås, men tänk om det egentligen bara är en fluga?

Read More
February 05, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
February 05, 2012

Smaklös sjukhusmat

February 05, 2012/ Mats-Eric Nilsson

Iförd obligatorisk vit långskjorta satt jag på en av Stockholms läns landstings många sängkanter och inväntade den första riktiga måltiden efter en lyckad operation. 

Read More
February 05, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
January 20, 2012

Den banbrytande plastmackan

January 20, 2012/ Mats-Eric Nilsson

I decennier har vi drivit med SJ och deras plastmackor. Men idag finns det ju inplastade smörgåsar överallt.

Read More
January 20, 2012/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
December 16, 2011

På pulverträff i Paris

December 16, 2011/ Mats-Eric Nilsson

Inte en enda riktig frukt, grönsak, fisk eller köttbit. Men desto mer av pulver. Mats-Eric Nilsson har besökt en annorlunda matmässa.

Read More
December 16, 2011/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
December 09, 2011

Maten Niklas Ekstedt brinner för

December 09, 2011/ Mats-Eric Nilsson

Samtidsforskarna talar om vår längtan efter autenticitet. Surdegsvågen, bondens marknad och E-nummermotståndet. Och nu kommer dessutom finkrogen som är en hyllning till den öppna elden. 

Read More
December 09, 2011/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
December 02, 2011

Skogarnas fina fläsk

December 02, 2011/ Mats-Eric Nilsson

Den snabbt växande vildsvinsstammen uppfattas som ett allvarligt samhällsproblem. Varför är det så få som ser den som en tillgång? 

Read More
December 02, 2011/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
November 25, 2011

Svårare bluffa matkunden

November 25, 2011/ Mats-Eric Nilsson

Att matfabrikanten på olika sätt kan vilseleda sina kunder är ingen nyhet. Men genom ett EU-beslut från i somras kommer det i framtiden inte att bli lika lätt.

Read More
November 25, 2011/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
November 18, 2011

Fransmännen drack mer cider än vin

November 18, 2011/ Mats-Eric Nilsson


Vi dricker sedan flera decennier alltmer vin. Och det finns till och med några eldsjälar som börjat odla druvor här i landet. Men när ska vi på allvar upptäcka den äkta cidern som ju bygger på en ytterst inhemsk råvara?

Read More
November 18, 2011/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
November 18, 2011

För mycket kärlek

November 18, 2011/ Mats-Eric Nilsson

För att småskaliga mathantverkare ska kunna ta ordentligt betalt för sina varor måste de lyckas göra troligt att deras produkter har ett annat – och bättre – innehåll än matindustrins. Men vad händer när man använder samma försäljningsargument?

Read More
November 18, 2011/ Mats-Eric Nilsson/
Svenska Dagbladet
  • Previous
  • Next
  • Hem/
  • Föredrag/
    • Château Vadå
    • Måltidens magi
    • I pulvermosets land
  • Böcker/
    • Château Vadå
    • Måltidens magi
    • Saltad nota
    • Smakernas återkomst
    • Döden i grytan
    • Äkta vara
    • Den hemlige kocken
  • Om mig/
    • Presentation
    • Utmärkelser
  • Pressbilder/
  • Kontakt/

Den hemlige kocken

Mats-Eric Nilsson är nyhetsjournalisten som efter 30 år i dagspressen slog igenom som fackboksförfattare. Hans böcker Den hemlige kocken och Äkta vara, som båda handlar om fusket i matbranschen, har sammanlagt sålts i mer än 360 000 exemplar. Böckerna har placerat de många livsmedelstillsatserna i centrum för matdebatten och påverkat såväl konsumenter som producenter.
 

Senaste tweets

  • RT @AnnFernholm: Visste du att den mörade fläskytterfilén möras med hjälp av tillsatser? Kolla in veckans avsnitt av SVT:s Plus som… https://t.co/fml3YCNzgZ
    Mar 28, 2018, 9:50 AM
  • RT @komarb: Vi har länge varit upptagna med vad vi äter, men inte brytt oss om hur. KA har träffat @MatsEric som lyfter vikten… https://t.co/PbgE5FHtvN
    Nov 24, 2017, 11:09 AM
  • RT @svenskakyrkan: "Måltiden skapar samhörighet och kan till och med ena fiender." @MatsEric pratar om måltidens magi på #semänniskan.… https://t.co/e7Cq0KvxG0
    Oct 23, 2017, 4:12 PM
  • RT @KonigLouise: Måltiden förenar #fred o hummus.50% rabatt f judar o araber som delar måltid. av @MatsEric Love it! https://t.co/XJMeshFf45
    Jul 13, 2017, 2:35 PM