Poänglös kocktävling i TV4

 

Vem är Sveriges bästa kock? Kan det vara den som på kortast tid lyckas omvandla ett antal ägg till marängskum? Mats-Eric Nilsson betvivlar det. 


I det gamla Sovjet hyllade man arbetets hjältar. I främsta ledet stod supermannen Aleksej Stachanov som den 31 augusti 1935 påstods ha brutit 102 ton kol på fem timmar och 45 minuter, vilket var 14 gånger den vanlige arbetarens kvot.
Över hela den väldiga unionen utlystes tävlingar i alla upptänkliga industrigrenar, och de lyckliga vinnarna fick bland annat handla i elitens livsmedelsbutiker. Femårsplanen skulle uppfyllas på bara fyra år och den som borrade, grävde eller lastade i högre tempo än alla andra ansågs vara den allra nyttigaste av medborgare.
Idag, snart 80 år senare, har propagandans suffléer för länge sedan sjunkit ihop. Tanken att man kan och bör tävla i högst vardagliga arbetsuppgifter är dock lika levande som då. Och snabbast är fortfarande bäst.
I en tillfällig glipa mellan fyrans reklamsjok får jag syn på åtta av landets mest välrenommerade kockar som på största allvar tävlar i marängvispning. Komplett med dramatisk musik, hetsande programledare och nerviga intervjuklipp kämpar de sex männen och de två kvinnorna om att bli den som först kan vända bunken upp och ned ovanför huvudet. 
– Allt går att väga, allt går att mäta. Och framför allt: en är alltid bäst, sammanfattar speakern programmets syn på matlagning.
Med oss amatörer hemma i soffan har denna Kockarnas kamp inga som helst beröringspunkter. För spänningens skull är det i själva verket avgörande att vi inser hur futtigt vårt eget fuskande i köket är.
– En stjärnkock besitter färdigheter som vi vanliga aldrig någonsin kommer att komma i närheten av, slår den inledande speakerrösten högtidligt fast medan vi tittare försöker gömma oss bakom hämtpizzorna.
För att bli vispmästare gäller det inte bara att vara utrustad med en vinnarskalle, vara allmänt taggad och ha en vältränad arm. Ingen gula får hamna i vitan när äggen separeras, och segraren Stefano Catenaccis patentmetod visar sig vara att blixtsnabbt och föga resurssnålt kasta bort de ägg som han inte lyckas med direkt.
Nestorn bland tävlingsdeltagarna är kockveteranen Leif Mannerström, vars bistra uppsyn, enligt kvällspressen, ska skrämma kollegerna. Därför är det så befriande att se just honom i helt annat sammanhang, där han istället vänder sig till alla oss slövispare och frikostigt delar med sig av sina kunskaper.
Detta sker på den nystartade Kokbokshyllan på iTunes, där digitala kokböcker kostnadsfritt kan laddas ned till iPad. I de instruktiva videofilmer som ingår i böckerna lufsar legendaren alldeles avspänt runt i köket. Utan stora åthävor lär han ut hur man gör användbara fonder av fiskrens och räkskal, förvandlar gammalt bröd till gyllene krutonger och steker en äkta mannerströmming.
Matlagning måste få ta sin tid – förklarar han klokt.