Hör du vad maten smakar?

En bullrig restaurangmiljö kan som bekant förstöra såväl den första känsliga dejten som den förtroliga affärslunchen. Nu visar det sig att ljudnivån även påverkar hur vi upplever maten. 


Vill man veta något väsentligt om den mat som möter oss i butiken eller på krogen är det naturligtvis inte bland de påkostade reklambudskapen man bör söka. De kulisser som livsmedelsindustrin lägger ned så många miljoner på, snarare försvårare än underlättar för den som är nyfiken på dagens matprodukter och hur de egentligen kommer till. 
Alltså får man leta upp helt andra informationskällor. Själv läser jag gärna branschens nyhetsbrev. Just för att de inte är avsedda för oss konsumenter. Det brukar nämligen bli betydligt mer av raka produktionsrör och mindre av fluffiga löften om ”hemlagat” och ”på mormors vis” när dessa aktörer känner sig bekvämt ostörda av våra kritiska ögon. 
En bra bit närmare sanningen helt enkelt.
Särskilt spännande är de senaste rönen från de globala jättarnas spjutspetsforskning. Ett återkommande tema är hur vårt smaksinne fungerar och naturligtvis nya teknologiska metoder för att på olika sätt manipulera det.
Men nu senast handlade det istället om – ljud. Om hur hörseln påverkar matupplevelsen. Och förstås hur man skulle kunna slå mynt av detta.
I studien, som betalats av matgiganten Unilever, fick 48 engelsmän i olika försökssituationer med skiftande ljudmiljö mumsa på småkakor, ostkex och riskakor.
Inte oväntat tyckte försökspersonerna att kexen och kakorna var godare vid de tillfällen då bakgrundsljudet samtidigt uppfattades som angenämt. Forskarna kunde dock dessutom visa att ljudet påverkade hur enskilda smaker upplevdes.
När bruset övergick till oljud kändes maten mindre salt och söt. Så snart ljudnivån sänktes blev dessa smaker återigen mer tydliga. 
Unilever vädrar givetvis nya marknadsmöjligheter, som att i framtiden kunna sälja det perfekta soundtracket till en romantisk färdigrättsmiddag. Men visst säger denna studie något intressant redan om dagens måltider?
Den givna slutsatsen är ju, om man får tro dessa rön, ganska tydlig. I lugnare miljöer tenderar vi att äta hälsosammare! Den som av dunkla skäl vill utfodra sina gäster med ännu sötare och saltare skräpmat behöver bara skruva upp volymen.
Förresten vad betyder detta för landets många slamriga skolmatsalar? Kanske skulle maten helt enkelt smaka bättre om oväsendet kunde minskas? Genom en annan inredning och flera rum istället för en enda stor mathall.
Och hur väl rimmar innekrogarnas dj-komponerade bullermattor med den matupplevelse gästerna betalar dyrt för?
Nyligen var jag på den i flera avseenden utmärkta göteborgsrestaurangen Familjen. Förmodligen smakade maten riktigt bra. Men jag är inte helt säker. Ljudet från baren var alldeles för högt.