Grönsaker som skräpmat


Vi äter för lite frukt och grönsaker. Men amerikanerna är ännu sämre, och där försöker man nu åtgärda problemet genom att marknadsföra morötter som – skräpmat.

 

”Potatis”, säger lågstadiebarnen när Jamie Oliver håller upp en klase klarröda tomater framför dem. Inte en enda av de vanliga grönsaker som den alltmer förtvivlade tv-kocken visar upp kan eleverna identifiera. Däremot vet varenda unge givetvis vad ketchup och pommes frites är. Tillfrågade om dessa industriprodukter räcker klassen unisont upp sina händer.
Den gripande scenen, som kan beskådas på youtube, utspelar sig i Huntington, West Virginia, där den idoge engelsmannen försöker starta en amerikansk matrevolution.
Och nog verkar det vara hög tid för en sådan kulinarisk och hälsomässig omvälvning. Nyligen kom nya siffror som visar hur illa ställt det är med just grönsakskonsumtionen. Knappt var fjärde amerikansk måltid innehåller minst en grönsak trots att även de ynkliga salladsbladen på en hamburgare får räknas.
Det alarmerande är att grönsaksätandet dessutom verkar minska. I endast 17 procent av de middagar som äts i hemmet ingår en sallad – att jämföra med 22 procent 1994.
Inget bra betyg alltså åt de kampanjer som trots allt genomförs för att få amerikanerna att äta hälsosammare. Så greppen blir därför alltmer desperata.
Det allra senaste är att tillverkarna av babymorötter – egentligen vanliga morötter som svarvats till en gulligare och mer lättsåld form – försöker marknadsföra sina produkter som junk food. Eftersom folk gillar skräpmat kallar vi helt enkelt våra morötter för det, är den bärande tanken bakom denna 25-miljonerdollarsatsning.
Det hela låter som en uppgiven version av ”Frukt är godis”, som vi matades med under 60- talet för att vi skulle förmås att föredra äpplen och päron framför tuttifruttiaskarna.
Inte heller skräpmatskopplingen kommer dock att fungera. Så vad återstår då, ännu längre ned på skalan, annat än drogvärldens sällsamma attraktionskraft. Kanske smygplåtade Hollywoodstjärnor som bakom tonade limousinrutor fifflar med ett parti pinfärska gurkor. Eller hiphop-artister som läggs in för svårartad överkonsumtion av långlagrade rotfrukter.
Det enda möjliga alternativet till detta sluttande plan är förmodligen att välja den rakt motsatta vägen; att återge frukter och grönsaker deras egenvärde. USA:s drygt 6 000 bondemarknader har i så fall en stor uppgift – liksom sådana lokala projekt som ”den ätbara skolgården” där eleverna odlar sina egna grönsaker. Bevisligen äter de då mer av dessa nyttigheter.
Och lär sig dessutom vad de heter.