E-nummertrick för hemmakocken

Hittills har det varit ganska lätt att skilja de hemlagade från det fabriksgjorda. Men nu lanseras industrins E-nummertillsatser för hemmabruk.


Du har kanske sett reklamfilmen. Mamman som plockar fram ett färdigt kit med smulpaj ur frysen och medan den står i ugnen tillsammans med dottern riggar köket så att det ska se ut som att de har bakat. Och hur de båda sedan, när gästerna prisar den fabrikstillverkade pajen, ger varandra ett lurigt ögonkast av hemligt samförstånd. 
Visst är det gulligt! Och syftet är förstås att försöka sudda ut gränserna mellan hemlagat och industriframställt. Varför ska man lägga ned tid på att själv göra en paj om ingen ändå känner skillnaden? Färdigpajen verkar ju smaka lika bra som den man gör själv från grunden, bara man inte vet hur den har kommit till.
Egentligen vill ingen att maten på tallriken ska ha producerats i en fabrik. Alltså har branschen under decennier gjort sitt bästa för att försöka ta över ordet hemlagat – gärna med fiktiva mammor och mormödrar i frontlinjen – och tömma det på sitt ursprungliga innehåll. 
Kan man dessutom få konsumenten att själv delta i maskeraden genom att i maskopi med industrin försöka lura bekanta eller släktingar har manipulerandet givetvis tagits till en ny intressant nivå.
Så vad skulle nästa steg då kunna bli? Kanske att vi i det egna köket börjar använda oss av livsmedelsindustrins tillsatser. Möjligen låter det både långsökt och osannolikt – men den framtiden verkar faktiskt redan vara här.
Hemmakocken kan numera på nätet köpa en kemilåda som innehåller såväl förtjockningsmedlen xantangummi (E415) och natriumalginat (E401) som antioxidationsmedlet kalciumlaktat (E327), emulgeringsmedlet sojalecitin (E322) och geleringsmedlet agar (E406).  
Tanken är inte att vi ska ta upp konkurrensen med livsmedelsfabrikanterna och processa vår egen E-nummermat. Däremot blir det möjligt att med hjälp av tillsatserna, den injektionsnål och de pipetter som ingår i lådan ägna sig åt så kallad molekylär gastronomi.
Istället för att laga mat på traditionellt sätt får nu även amatörkocken chansen att fejka fram spaghetti av tomatsås, pärlor av balsamvinäger och kaviar av fruktjuice. 
Ytterligare en uppsättning onödiga köksprylar kan man förstås tycka. Men på sätt och vis har Molecular Cuisine Starter Kit nog ändå komma att spela en positiv roll. Som den sista spiken i kistan för en dubiös teknologi som till ganska nyligen sedan var högsta mode på världens mest omtalade lyxkrogar.
När trollerilådan finns i postorderversion borde väl magin för alltid vara bruten.