Under 2011 hoppas jag…

Mina nyårslöften är nog i privataste laget. Utfallet brukar heller inte bli särskilt mycket att skryta med. Så här kommer istället mina önskningar inför det nya året.

 

... att de livsmedelsinspektörer som gjort förskoleköken till barnförbjudna zoner kommer på bättre tankar och låter barnen att vara med bland grytor och kastruller.

... att SJ överger sina E-nummerstinna plastmackor och börjar sälja nygjorda smörgåsar på riktigt bakat bröd med färska pålägg.

... att landets restaurangkockar ställer undan sprutflaskan med sliskig balsamicosås – efter att ha studerat innehållsförteckningen.

... att fler kommuner och landsting vågar gå mot strömmen och inser att barn, sjuka och gamla har rätt till mat som är lagad på plats istället för i avlägsna fabriker.

... att någon producent kommer på att tillsatsfria buljonger och fonder – liksom i Finland – kan vara en bra affärsidé.

... att fler krogar utanför storstäderna tar efter den nystartade kvartersrestaurangen Glädje i Skövde och till överkomliga priser serverar vällagade luncher och middagar som utgår från traktens råvaror.

... att det för ovanlighetens skull kommer att finnas ekologiska julskinkor till alla som vill köpa.

... att skolans obetydligaste ämne, hemkunskap, ges fler lektionstimmar och tillräcklig budget för att eleverna verkligen ska få en verklig chans att lära sig att laga mat.

... att vi får se fler iranska, chilenska, bosniska, libanesiska, nordafrikanska och kurdiska restauranger i kebabpizzornas och hamburgerkedjornas Sverige.

... att SAS tar efter lilla Kullaflyg och börjar servera enkla, fräscha rätter som görs på säsongens råvaror och lokala specialiteter.

 ... att man i vanliga livsmedelsbutiker kommer att kunna köpa färdig pajdeg och pizzadeg utan E-nummer och industriella ingredienser.

... att landets maskar får betydligt mindre fallfrukt att kalasa på i svenska villaträdgårdar och att det dessutom blir lättare att hitta svensk frukt i vanliga butiker.

… att Bondens egen marknad sprids till fler än de 19 platser som den finns på idag.

... att någon börjar tillverka äkta cider av svenska äpplen.

... att vi slipper arga kockar i rutan och alla dessa program som gör matlagning till ett avancerat tävlingsmoment.

... att SVT köper ytterligare en serie med den engelske kocken och journalisten Hugh Fearnley-Whittingstall, som i somras gjorde succé med ”Det goda livet”. 

... att Kavlis nya tillsatsfria majonnäs visar andra stora producenter att det som tidigare verkade så omöjligt faktiskt är fullt möjligt. 

... att fler drivna restaurangkockar gör som Tobias Bentley från restaurang Grill som började i köket på en gymnesieskola i Täby.

... att Gotlandsbåtens servering satsar ännu mer på lokala råvaror – och samtidigt gör något åt kaffet.  

Gott Nytt År!