Svårare bluffa med bake off?

När en växande kundgrupp började längta efter något annat än inplastade, och doftlösa limpor utan skorpa svarade livsmedelsbranschen med bake off. Men nu ifrågasätts även detta bröd – av både myndigheter och konsumenter.  

Nygräddade minibaguetter i gammaldags korgar med rödvita dukar. Och från ugnen en förförisk doftslinga som fyller lokalen och effektivt höjer omsättningen. Det ska kännas som att du har hamnat mitt i ett bageri när du kliver in i livsmedelshallen, närbutiken eller bensinmacken. Att brödet egentligen inte har bakats på plats utan levererats till affären som djupfrysta halv- eller helfabrikat är därför inget butiken talar särskilt högt om. Men nu kan det bli andra bullar. Ett aktuellt förslag från EU:s ministerråd kan nämligen komma att göra det betydligt svårare att smussla med det så kallade bake off-brödet. Tanken är att unionens märkningsregler ska kompletteras med följande tillägg: ”När det gäller livsmedel som har varit frysta och som säljs i upptinad form ska beteckningen ’upptinad’ anges intill varans namn.” Det kanske inte låter så märkvärdigt. Men för den konsument som vill kunna skilja fabriksbrödet från det som verkligen har bakats på plats – det finns ju mataffärer med ambitiösa bagerier! – kan det föreslagna märkningskravet betyda en hel del.  Det välkomnas därför av den brittiska kampanjen för hantverksmässigt bakat bröd, Real Bread Campaign, som på olika sätt vill göra det lättare att hitta alternativ till industrilimpor och bake off-baguetter.  Riktigt bröd bakas enligt dessa entusiaster av de enkla ingredienserna mjöl, vatten, surdeg/jäst och salt. Inga av de stora bagerifabrikernas metoder för att förkorta jästid, förlänga hållbarhet eller pumpa upp bröden med luft accepteras. Och att marknadsföra bake off-bröd som ”butiksbakat” är ur detta perspektiv ett sätt att vilseleda kunden. Samma uppfattning har faktiskt det danska livsmedelsverket, som i oktober i fjol slog till mot närbutikskedjan Seven Eleven. Enligt landets matmyndighet är det olagligt att kalla bake off-bröd för ”nybakat” eftersom sådant bröd ska vara bakat från grunden samma dag som det säljs. – Jag är så glad, så glad, så glad, sade ordföranden för landets bagare Hardy Christensen när nyheten blev känd.  Han såg ingripandet som ett slags upprättelse och ett erkännande av en hel yrkeskår ”som går upp mitt i natten för att leverera färskt bröd till konsumenterna”. Så nu undrar vi väl bara om det svenska livsmedelsverket efter fem månaders betänketid kommer att följa det danska exemplet.  Börja gärna hos min närmaste Seven Eleven som fortfarande tillåts basunera ut: ”Nybakat är godast!”.  

Tillägg

För två veckor sedan skrev jag om Cloettas storsäljande nya Kexchoklad Blåbär som visade sig sakna en vital ingrediens. De blåbär som är så generöst avbildade på förpackningen förekommer inte alls i själva produkten. Livsmedelsverket anser detta vara helt i sin ordning, men nu har företaget själv tagit till sig av den starka kritiken, som startade på konsumentsajten Äkta vara i slutet av februari. – Jag förstår om man är vanlig konsument och ser ett blåbär så förväntar man sig att det ska ligga ett blåbär i också, säger Cloettas informationschef Christina Björck till branschsajten Foodmonitor. Godisföretaget lovar att före årsskiftet byta ut den syntetiska blåbärsaromen mot en så kallad naturlig arom eller kanske till och med mot riktiga blåbär.     .